Blev inspirerad av den omtalade Äpp-Ale-pajen och gjorde om den lite – lite mer julig….

Glöggig äppelpaj

IMG_20151129_134636

Ingredienser
Fyllningen:
5 st äpplen (jag använde Ingrid Marie)
1 flaska glögg

Mördeg:
5 msk strösocker
150 g mjölkfritt margarin
4 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten

Toscatäcke:
100 g mjölkfritt margarin
1 dl ljust musovadosocker
2 msk sojagrädde
1 ½ msk vetemjöl
50 g mandelspån

Gör så här
♦ Häll upp en flaska glögg i en kastrull och lägg i skalade och skivade äpplen. Koka upp och låt småkoka i ca 1 minut. Ställ undan kastrullen och låt det dra i ca 1 timme och låt det sedan rinna av i en sil.
♦ Blanda strösocker, margarin och vetemjöl i en skål. Nyp ihop degen och tillsätt sedan vatten om den är för torr. Låt mördegen vila i kylen i ca 30 minuter.
♦ När degen vilat klart så trycker du ut den i en pajform och gräddar den i 180° C i ca 15 minuter tills den blir gyllenbrun.
♦ Under tiden som degen gräddas så kan du göra toscatäcket.
♦ Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna.
♦ Fyll formen med äpplen och lägg sedan på toscatäcket. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Servera härligheten med vispad sojagrädde eller sojaglass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *