Hösten är här och även så äppelpajsbak – denna gång i form av en pizza. Do Enjoy!

Äppelpajspizza

appelpajspizza

 

Ingredienser

Pajdeg
150 g margarin, rumsvarmt
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 nypa salt
1 msk vatten, kallt

Fyllning
3 äpplen
20 g margarin
1 dl ljus sirap
2 tsk mald kanel

Topping
½ dl hasselnötter grovhackade
Sirap
1 msk pärlsocker

Gör så här
♦ Nyp ihop margarinet med vetemjöl, strösocker och salt till en smulig massa. Tillsätt vattnet arbeta tills du får en smidig deg. Låt degen vila i kylen i ca 20 min
♦ Gör nu fyllningen genom att kärna ur äpplena (låt skalet sitta kvar). Dela äpplena på mitten och skär jämna fina skivor
♦ Smält margarinet i en stekpanna tillsammans med sirap och kanel. Lägg sedan i äppelskivorna i stekpannan och låt dem puttra sakta i sirapsblandningen i ca 3 min. Låt äpplena ligga kvar och svalna tills det är dags att fylla pajpizzzan
♦ Kavla ut pajdegen den till en rund pizzabotten, ca 30 cm i diameter. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper
♦ Lägg äppelbitarna i mitten på pizzan i ett fint mönster och strö sedan över nötterna
♦ Skär sedan av kanten på degen tills det blir jämn fin kant runtom, ca 5 cm marginal till äppelbitarna. Vik in pajkanten en bit över äpplena. Pensla den uppvikta kanten med sirrap och strö över pärlsocker
♦ Grädda äppelpajpizzan i ca 25 min i 200 °C. Servera den med vaniljsås eller vaniljglass.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *