Jag hittade recept på äppelpaj och kolasås så jag slog ihop det till ett mumsigt bakverk.

Äppelpajsbitar med kolasås

äppelpajsbit

Kolasåsen
1 burk kokosgrädde
2 msk agavesirap

Äppelpajsbitar
Fyllning
3 äpplen
2 msk mjöl
2 msk socker
1 tsk kanel
1 krm muskotnöt

Botten
100 g kokosolja (eller mjölkfritt margarin)
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2,25 dl vetemjöl

Topping
1 dl havregryn
0,5 dl socker
1 krm kanel
50 g kokosolja (eller mjölkfritt margarin)

Gör så här
Kolasåsen
♦ Rör ihop grädde och agavesirap i en kastrull
♦ Låt koka upp och sänk värmen och låt det sjuda  i ca 1½ – 2 timmar
♦ Om den skär sig så har du haft för hög värme, det syns genom att kolan ligger under fettet. Det är bara att hälla bort fettet och sen låta kolan svalna

Äppelpajsbitar
♦ Botten – rör ihop alla torra ingredienser och blanda sen med smält kokosolja. Pressa ut detta i en  bakplåtsklädd form (20* 20 cm). Grädda i 150º C i ca 15 minuter. När den är klar tar du ur den och sen höjer du värmen till 175 º C
♦ Fyllningen – skala, och skiva äpplena. Blanda ihop socker, kanel, muskotnöt och mjöl. Lägg i de skivade äpplena och se till att varje äppelbit får kanelblandning.
♦  Topping – Rör ihop havregryn, socker, kanel och mjöl och nyp sen ner kokosoljan till en kletig massa.
♦ Lägg fyllningen på den nygräddade botten och se till att äpplena täcker botten. Smula över toppingen och grädda i ca 30-35 minuter.
♦ Smeta nu ut kolan över äppelpajen.
♦  Låt kakan svalan i rumstemperatur i minst 30 min och sen i kylen i 1 timme. Det går bättre att skära upp den i bitar när den har svalnat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *